نائبان عام امام عصر(عج) طبق روایاتی که از معصومین (ع) به ما رسیده باید صلاحيتها و ويژگي هايي رو داشته باشند تا نائب امام زمان(عج) شمرده مي شود .
از باب نمونه چند تا از احادیث مهمی که دلالت بر این صفات و بحث نایبی عام دارد رو ذکر می کنم:
1. امام صادق(عليهالسلام) در روايت مقبوله عمر بن حنظله، مىفرمايد: «... مَنْ كَانَ مِنْكُم مِمَّنْ قَدْ رَوَى حَديثَنَا وَ نَظَرَ فِى حَلَالنَا وَ حَرَامنَا وَ عَرَفَ اَحكَامَنَا فَليَرضُوْا بِهِ حَكَماً فَاِنِّى قَدْ جَعَلْتُهُ عَلَيْكُمْ حَاكِماً فَاِذَا حَكَمَ بِحُكمِنَا فَلَمْ يُقبَلْ مِنهُ فَاِنَّمَا استخَفّ بِحُكْمِنَا وَ عَلَينَا رَدٌّ وَ الرَّادُّ عَلَينَا كَالرَّادُّ عَلَى اللّهِ وَ هُوَ عَلَى حَدِّ الشِّركِ بِاللَّهِ»؛
«مردم بايد به كسانى از شما (شيعيان) كه حديث و سخنان ما را روايت مىكنند و در حلال و حرام ما به دقت مىنگرند و احكام ما را به خوبى باز مىشناسند (عالم عادل)، مراجعه كنند و او را به عنوان حاكم بپذيرند. من چنين كسى را بر شما حاكم قرار دادم. پس هرگاه به حكم ما حكم كند و از او پذيرفته نشود، حكم خدا كوچك شمرده شده و بر ما رد شده است و آن كه ما را رد كند، خدا را رد كرده است و چنين چيزى در حد شرك به خداوند است» (1)
2. نامه مبارك حضرت ولى عصر(عج) كه مىفرمايد: «وَ اَمَّا الحَوَادِثُ الوَاقِعَه فَارْجِعُوا فِيهَا اِلى رَوَاةُ حَديِثنَا فَاِنَّهُمْ حُجَّتى عَلَيكُمْ وَ اَنَا حُّجَةُ اللَّه»؛(2)
«اما در حوادثی که رخ می دهد, به راویان حدیث ما مراجعه کنید. آنها حجت من بر شما هستند و من حجت خدا بر راویان حدیث هستم»
در يک جمع بندي , شرايطى كه در متون و منابع اسلامى براي نيابت عام از امام معصوم (ع) مورد تأكيد قرار گرفته، عبارت است از:
1. صلاحيت علمى لازم براى افتا در ابواب مختلف فقه (فقیه و مجتهد باشند)؛
2. عدالت و تقواى لازم براى رهبرى امت اسلامى؛ (دارای شرایط عدالت و تقوا)
3. بينش صحيح سياسى و اجتماعى، تدبير، شجاعت و مديريت و قدرت كافى براى رهبری و تسلط به امور زمان.
-------------------------------------------------------------------
1. ( ر.ك: محمد بن يعقوب كلينى، اصول كافى، دارالتعارف، 1401ق، ج 1، ص 67 ؛ محمد بن حسن عاملى، وسائل الشيعه، تهران: انتشارات اسلامى، ج 18، ص 98.)
2. (وسائلالشيعه، پيشين، ج 18، ص 101، ح 8 .) و همچنين روايت، «اَلعُلَمَاءُ حُكَّامٌ عَلَى النَّاسِ»؛ (ميرزا حسين نورى، مستدرك وسائل الشيعه، قم: مؤسسهآل البيت، 1409 ق، باب 11 (از ابواب صفات قاضى)، ح 33.)
علاقه مندی ها (Bookmarks)