«دعای روز پنج شنبه حضرت زهرا سلام الله علیها»

اَللَّهُمَّ اِنّی اَسْأَلُکَ الْهُدى وَ التُّقی، وَ الْعِفافَ وَ الْغِنی، وَ الْعَمَلَ بِما تُحِبُّ وَ تَرْضی، اَللَّهُمَّ اِنّی اَسْأَلُکَ مِنْ قُوَّتِکَ لِضَعْفِنا، وَ مِنْ غِناکَ لِفَقْرِنا وَ فاقَتِنا، وَ مِنْ حِلْمِکَ وَ عِلمِکَ لِجَهْلِنا. اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ، وَ اَعِنَّا عَلی شُکْرِکَ وَ ذِکْرِکَ، وَ طاعَتِکَ وَ عِبادَتِکَ، بِرَحْمَتِکَ یا اَرْحَمَ الرَّاحِمینَ.
پروردگارا! هدایت و تقوى، و عفاف و بىنیازى، و عمل به آنچه که دوست دارى و خشنود مىگردى، را از تو خواستارم، خداوندا از تو در مقابل ناتوانیمان نیرو، و در مقابل نیازمان بىنیازى، و در مقابل جهالت و نادانیمان علم و حلم خواهانیم. خداوندا! بر محمد و خاندانش درود فرست، و ما را بر شکر و ذکر، و اطاعت و عبادتت یارى فرما، برحمتت اى بهترین رحم کنندگان. این دعا دارای ۳ فراز است که عبارتند از:فراز اول: هدایت و تقوافراز دوم: بهره برداریفراز سوم: شرط بهره برداریفراز اول: هدایت و تقوادرخواستهای حضرت۱. هدایت و تقوا۲. غنا و عفاف۳. طالب عمل به آنچه که تو دوست داری و میپسندیخداوند هم هدایت کنندهاست و هم عهدهدار. اوست شروع کننده و ندا دهنده و این من هستم که پشت کردهام و بیتوجهم. تمام هستی گواه این امر است که تنها او شروع کننده و دعوت کننده و هادی آدمی است. «لَوْلا أنْتَ لَمْ اَدْرِ ما أنْتَ»؛ اگر تو نبودی من هرگز بیدار نمیشدم.تجلی این هدایت و دعوت در کلام رسول خدا، اولیای الهی و در اصرار حسین علیه السلام است.مراحل هدایت۱. هدایت همراه با غفلت، کفر و انکار انسان۲. هدایت در حد اسلام و ایمان: که برای هر مرتبه، هدایتی تعریف شده است.۳. هدایت در حد تقوا و احسان: هدایتهای بیّن و روشن در این مرتبه است که تمامی وجود انسان را احاطه میکند.شاه کلیدهای ثبات این هدایت۱. روی آوردن به غیب۲. بیشتر از این دنیا را طالب بودن۳. روی آوردن به وحی و خواستن آنپیامدهای این مرتبه از هدایت و تقوا۱. عفاف و پاکی در روابط: عفاف معنایی فراتر از پاکدامنی دارد. وقتی رفتار، حالتها و لبخند من در دلی رنجی ایجاد میکند و گردی به پا میکند دیگر من عفیف نخواهم بود و محبّ آدمها و محبوب خدا نخواهم بود.۲. غنا و بینیازی: در این حالت هنگام گرفتاریها، روی آوردن به زن و فرزند برای آدمی سخت میشود.۳. عمل به محبوب و مرضی او: در این حالت آنچه مهم است خواستههای اوست نه خواستههای من.فراز دوم: بهرهبرداریدر این فراز سه نکته حائز اهمیت است:۱. ضعف۲. فقر۳. جهلحضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها میفرمایند: «من از ضعف و فقر و جهل خودم میخواهم، در قوت و توانایی، در غنا و بینیازی و در علم و حلم تو، سهمی داشته باشم.قوت حق، ضعف انسان و غنای او، فقر آدمی و علم و حلم او هر دو با هم جهل را از انسان برمیدارد.پس علم و حلم به منزله دو بازوی قوی هستند برای از بین بردن جهل آدمی.آنچه آدمی را به این قوّت و غنا و حلم و علم حقّ پیوند میزند، همین طلب و اقدام و سعی اوست.فراز سوم: شرط بهرهبرداریلازمه بهرهگیری از قوت حق و درخواست غنا، حلم و علم از او در دو چیز خلاصه میشود:۱. سعی و اقدام۲. طلب و تضرّعشکر و ذکر و طاعت و عبادت تو، همه عون و کمک تو را میخواهند و این راهها را باید با طلب و تضرّع پیمود و بهدست آورد.بذرهای وجودی تو تنها با آبیاری با ذکر است که به بار خواهند نشست و ثمری خواهند داشت و این ذکر در قالبهای مختلفی نمود پیدا میکند که عبارت است از:۱. ذکر نعمتها۲. ذکر اولیای خدا۳. ذکر و به یاد آوردن بلاها و گرفتاریها۴. قرآن۵. رسول۶. مؤمنینمعرفتی که طی یک جریان طبیعی در انسان بهوجود میآید بعد از آبیاری با ذکر به بار مینشیند و سپس به عهد و پیمان تبدیل میشود و این عهد، به عمل و عمل، به عبادت یا عبودیّت و عبودیّت، به یقین و یقین هم به شهود منتهی میشود و برای پیمودن این مسیر حضرت خواستار کمک و عون از خدا هستند.عون و کمک با چه چیزی؟ وسایل عون چیست؟با هدایتها، با تعالیم، با ذکرها و یادآوریها، با بلاها، با بکاء و تضرعها.خدایا!به حقّ حسین و غربت او و به حقّ حسین و تنهایی او و به حقّ محبتی که او به اصحابش داشتهو به حقّ توجّهی که او به ما داشته، ما را سزاوار محبّت و توجّه اولیای خودت قرار بده.از ما لطف و عنایت را دریغ مدار و ما را به بدیهامان مؤاخذه نفرما.آمین. «اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ».«اِلهى لاتُؤاخِذْنا اِنْ نَسینا اَوْ اَخْطَأْنا وَ لاتَحْمِلْ عَلَیْنا اِصْراً کَما حَمَلْتَهُ عَلَى الذَّینَ مِنْ قَبْلِنا». (مفاتیح الجنان، دعای ابوحمزه ثمالی)
منبع: شرحی بر دعاهای روزانه حضرت زهرا سلام الله علیها،
استاد علی صفایی حائری (عین- صاد)
علاقه مندی ها (Bookmarks)