چون این تاپیک تقریبا مرده تصمیم گرفتم خودم به صورت خودجوش اقدام کنم! تا حداقل این تاپیک یه جنبه آموزشی پیدا کنه!
دوست خوبمون جواب سوالای منو نداد پس منم سعی میکنم به بدنه کلی ماجرا بچسبم و فرعیات رو فعلا در نظر نگیرم.
خب از فلیپ فلاپ شروع کنیم. یه جمله معروف میگه که "هااا ایی که وَگویی یعنی چَه؟؟" فلیپ فلاپ یه قطعه الکترونیکی (در اصل یه مدار) هست که دوحالت داره و میتونه یکی از این حالتها رو حفظ کنه. برای روشن تر شدن قضیه این عکس که از ویکی جون قرض گرفتم رو نگاه کنید.
اگر R و S ورودی باشن و Q و 'Q خروجی باشن، اونوقت دو حالتی که بالا گفتم میشه این:
1- S ولتاژ داشته باشه (یک باشه) و R گراند باشه (صفر باشه) اونوقت Q ولتاژ داره
2- R ولتاژ داشته باشه (یک باشه) و S گراند باشه (صفر باشه) اونوقت 'Q ولتاژ داره
و صد البته همونطور که میبینید نیازی هم نیست که ورودی ها در همین حالت باشن تا خروجی داشته باشیم
فقط اینو توجه کنید که من جوری دارم توضیح میدم که ماجرا خیلی ساده مشخص بشه، توضیحات من خیلی ناقصه و اصل قضیه یه مقدار متفاوته.
فلیپ فلاپ چهار نوع مختلف داره که ما در اینجا با نوع JK کار داریم. این مدل فرقش اینه که یک ورودی اضافه داره که تا تغییر نکنه وضعیت خروجی ها هم تغییر نمیکنه (همون کلاک). یکی از کاربردهای خوب این نوع از فلیپ فلاپ وضعیت toggle هستش که تو ساخت این ساعت کاربرد داره. برای اینکه فلیپ فلاپ در این حالت قرار بگیره باید دو ورودی اصلی یک باشن و با هر تغییر وضعیت کلاک، خروجی ها وضعیتشون باهم عوض میشه.
خب اگر ما چند فلیپ فلاپ رو در این حالت قرار بدیم و به صورت سری به هم وصلشون کنیم، یعنی خروجی فلیپ فلاپ اول، ورودی کلاک فلیپ فلاپ بعدی باشه و الی آخر. به این ترتیب یه کانتر چندبیتی بوجود آوردیم. مثلا اگه چهار تا رو باهم سری کنیم یه کانتر 4 بیتی بوجود آوردیم که در نتیجه تا عدد 15 میشمره! این عکسو ببینید.
این یه قسمت از مدار همین ساعته که تو پروتئوس طراحی کردم. اگه دقت کنید با یک گیت NAND مانع از این شدم که کانتر از 9 بالاتر بره. با استفاده از یک سون سگمنت هم عدد فعلی رو میتونیم ببینیم.
با استفاده از این کانترها به راحتی میتونیم یک ساعت دیجیتال بدون استفاده از میکروکنترلر درست کنیم!
خب ساعت از یک صبح رد شده و منم فردا باید برم سر کار. واسه همین فقط عکس مدار کلی رو میزارم و دیگه بیشتر از توضیح نمیدم هرچند که فکر کنم این تاپیک به غیر از خودم مشتری دیگه ای نداره!
![]()
علاقه مندی ها (Bookmarks)