ایجاد سوزش توسط فلفل:
مولکولی به نام کاپسایسین (capsicin) عامل تندی فلفل است. این ترکیب به گیرنده های خاصی در سلول های عصبی حسی که در زبان و سطح پوست وجود دارند متصل شده و موجب ایجاد سوزش میشود.
این گیرنده ها که نوعی کانال های یونی میباشند توسط David Julius و همکارانش کشف شدند. این کانالهای یونی دارای نوعی از گیرنده ها تحت عنوان ( VR1 (Vanilloid resepto میباشند که توسط گرما و صدمات فیزیکی تحریک میشوند. کاپسایسین عضوی از خانواده vanilloid ها میباشد که به این رسپتورها متصل میشود.در نتیجه این اتصال این کانالهای یونی موجود در غشای سلول که در حالت نرمال بسته میباشند تحریک شده و باز میشوند و اجازه ورود یونهای مثبت از عرض غشای سلول مثل یون کلسیم(+Ca2) و سدیم(+Na) به داخل سلول را میدهند با ورود این یونها به داخل سلول و دپلاریزه شدن سلول، سیگنال عصبی به مغز صادر شده و باعث ایجاد سوزش در دهان یا سطح پوست میشود، همین عمل نیز در نتیجه صدمات فیزیکی و یا گرمای زیاد رخ میدهد با این تفاوت که در این دو مورد آسیبی به سلول نیز وارد میشود اما هنگام ایجاد سوزش توسط فلفل آسیبی رخ نمی دهد و فقط برای مدت زمانی احساس سوزش ایجاد میشود.
*سلول در دو طرف غشای خود دارای یونهای مثبت و منفی میباشد و بار الکتریکی خاصی در درون و بیرون سلول وجود دارد که به مقدار یونها بستگی دارد و توسط کانالهایی تحت عنوان کانالهای و پمپهای یونی میزان این بار الکتریکی و همچنینی مقدار یونها در درون و بیرون سلول کنترل و تنظیم میشود. زمانی که این کانالهای یونی باز شده و یونهای مثبت وارد سلول میشوند در اینصورت میزان بار مثبت داخل سلول نسبت به خارج افزایش پیدا میکند که این حالت را دپلاریزاسیون و در حالت برعکس ینعی اگر میزان بار مثبت کاهش پیدا کند آن را رپلاریزاسیون میگویند.
![]()
علاقه مندی ها (Bookmarks)