دوست عزیز، به سایت علمی نخبگان جوان خوش آمدید

مشاهده این پیام به این معنی است که شما در سایت عضو نیستید، لطفا در صورت تمایل جهت عضویت در سایت علمی نخبگان جوان اینجا کلیک کنید.

توجه داشته باشید، در صورتی که عضو سایت نباشید نمی توانید از تمامی امکانات و خدمات سایت استفاده کنید.
نمایش نتایج: از شماره 1 تا 6 , از مجموع 6

موضوع: عاق والدین شدن و تاثیر آن در دنیا و آخرت

Threaded View

پست قبلی پست قبلی   پست بعدی پست بعدی
    همکار بخش مذهبی
    ارسال تشکر
    7,424
    دریافت تشکر: 12,850
    قدرت امتیاز دهی
    7194
    Array

پیش فرض شواهدی در روایات

عاق والدین (خشم آوردن و دل شکستن و آزردن خاطر پدر و مادر) از گناهان کبیره و سبب بدبختى انسان در دنیا و آخرت و به تجربه ثابت شده که موجب کوتاهى عمر و تلخ و سخت شدن زندگى بر انسان، و فقر و پریشانى انسان مى شود. در آیات و روایات از آن مذمت شده، و بدترین نوع قطع رحم است.

خداوند تبارک و تعالى مى فرماید:
    (فَلا تَقُلْ لَهُما أُفّ);[۱] حتى کلمه ى افّ (کلمه و سخن ناخوشایند) نباید به آنان (پدر و مادر) بگویید.

در حدیثى امام صادق(علیه السلام) مى فرماید:
    اگر خداوند چیزى را کم تر از افّ گفتن مى دانست، آن را نهى مى فرمود.

رسول خدا(صلى الله علیه وآله)مى فرماید:
    کن باراً و اقصر على الجنة و ان کنت عاقاً فَاقْصِر على النار[۲]; (با پدر و مادر) نیکو رفتار باش، تا در بهشت جاى گیرى و اگر عاق شوى، در آتش جهنم خواهى بود.

و در حدیث قدسى وارد شده که خداوند مى فرماید:
    به عزّت و جلال و علّو شأن خودم سوگند، اگر عاق والدین، مثل همه ى انبیا عمل کند از او نمى پذیرم[۳].

امام صادق(علیه السلام)نیز مى فرماید:
    و اذا کان یوم القیمه کُشف غطآء من اغطیة الجنة فوجد ریحها من کانت له روح من مسیرة خمسمأة عام الاّ صنفاً واحداً، فقیل له من هم قال العاق لوالدیه[۴];
    چون روز قیامت شود، پرده اى از پرده هاى بهشت برداشته شود و هر کس داراى روح باشد، بوى بهشت را از پانصد سال راه خواهد شنید، مگر یک دسته. عرض کردند: آنان چه کسانى هستند؟ فرمود: عاق والدین.

از رسول خدا(صلى الله علیه وآله) نقل شده است که فرمود:
    تمام مسلمانان در روز قیامت مرا خواهند دید، مگر عاق والدین و شراب خوار و کسى که نام مرا بشنود و بر من صلوات نفرستد[۵]. اللهم صلّ على محمد و آل محمد.
    در روایات آمده است که نفرین پدر در حق فرزند رد نخواهد شد و به تجربه ثابت شده است، و سکرات موت و عذاب قبر کسى که عاق مادر شده باشد سخت خواهد بود.

ضدّ عقوق والدین، احسان و نیکى نمودن به پدر و مادر است ـ چه در حیات باشند و چه فوت کرده باشند ـ که بهترین سعادت و شریف ترین صفات و نیز موجب تقرب به ذات مقدّس خدا و ثواب و پاداش دنیا و آخرت است; هم چنان که خداوند آن را هم ردیف عبادت خود قرار داده است.
    (وَ قَضى رَبُّکَ أَلاّ تَعْبُدُوا إِلاّ إِیّاهُ وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً);[۶] پروردگار تو فرمان داده است جز او را نپرستید و به پدر و مادر نیکى کنید.

هم چنین خداوند مى فرماید:
    (وَ اخْفِضْ لَهُما جَناحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَةِ وَ قُلْ رَبِّ ارْحَمْهُما کَما رَبَّیانِی صَغِیراً);[۷]براى ایشان از جهت مهربانى، افتاده و فروتن باش و بگو پروردگارا پدر و مادر مرا رحمت کن، چنان که مرا در کودکى پرورانیدند.

رسول خدا(صلى الله علیه وآله) مى فرماید:
    برّ الوالدین افضل من الصلوة و الصّوم و الحجّ و العمرة و الجهاد فى سبیل الله[۸]; نیکى به پدر و مادر، از نماز و روزه و حجّ و عمره و جهاد در راه خدا برتر است.

امام صادق(علیه السلام) نیز بعد از سؤال از بهترین اعمال مى فرماید:
    اىّ الاعمال افضل؟ قال(علیه السلام): الصلوة لوقتها و برّ الوالدین و الجهاد فى سبیل الله[۹]; از امام صادق(علیه السلام)سؤال شد که چه عملى بهتر است؟ فرمود: نماز اوّل وقت و نیکى به پدر و مادر و جهاد در راه خدا.

هم چنین مى فرماید:
    جآء رجل الى النبىّ(صلى الله علیه وآله) فقال: یا رسول الله من أبَر؟ قال اُمّک. قال: ثم من؟ قال امّک. قال: ثّم من؟ قال امّک. قال: ثم من؟ قال اباک[۱۰]; مردى خدمت پیامبر(صلى الله علیه وآله)آمد و پرسید: یا رسول الله به چه کسى احسان کنم؟ فرمود: به مادرت. تا سه بار پرسید، حضرت فرمود: به مادرت، تا بار چهارم، که فرمود: به پدرت.

چه خوش گفت زالى به فرزند خویش چو دیدش پلنگ افکن و پیل تن
    گر از عهد خردیت یاد آمدى که بیچاره بودى در آغوش من
    نکردى در این روز بر من جفا که تو شیر، مردىّ و من پیره زن
    همان کودک از مگس رنجه اى که امروز سالار و سرپنجه اى[۱۱]

در روایات نقل شده است که اگر پدر و مادر به فرزند خود بدى کنند و یا او را بزنند، فرزند باید با مهربانى و عطوفت با آنها رفتار کند تا اجر و ثواب او بیش تر گردد. اطاعت از پدر و مادر واجب و لازم است و نباید بدون اجازه ى آنها کار مباح و حتى مستحبّى انجام داد و اگر فرزند بدون رضایت والدین به مسافرت برود (غیر از سفر واجب، مثل حج) باید نماز را تمام بخواند، چون سفر معصیت است.

پی نوشت:
    [۱]. سوره ى اسراء، آیه ى ۲۳.
    [۲]. جامع السعادات، ج ۲، ص ۲۰۲.
    [۳]. جامع السعادات، ج ۲، ص ۲۰۲.
    [۴]. همان.
    [۵]. همان.
    [۶]. سوره ى اسراء، آیه ى ۲۳.
    [۷]. سوره ى اسراء (بنى اسرائیل)، آیه ى ۲۴.
    [۸]. جامع السعادات، ج ۲، ص ۲۰۳.
    [۹].همان، ص ۲۰۴.
    [۱۰].همان، ص ۲۰۳.
    [۱۱]. کلیات سعدى، ص ۸۷.
    منبع: سایت اندیشکده قم
    اللهم عجل لولیک الفرج و العافیه و النصر

2. کاربرانی که از پست مفید طلیعه طلا سپاس کرده اند.

اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

کلمات کلیدی این موضوع