لغت شناسی رولوه !امروز یکی از بچه های مرمت ؛ یه سؤالی ازم در مورد ریشه ی کلمه ی رولوه پرسید ... راستش با وجود اینکه سال هاست دارم از این کلمه استفاده میکنم ، ندونستم و مجبور شدم یه کم بگردم ... تو یه سایت اینطوری نوشته بود :
کلمهی رولوه (roleve) در زبان انگلیسی وجود ندارد. گویا از زبان فرانسه وارد فارسی شده است.
احتمالا همراه آرشیتکت های فرانسوی (مانند آندره گدار و ماکسیم سیرو) در دورانی که نخستین آرشیتکت های ایرانی دانش آموخته ی داخل کشور (گروه فروغی و پیرنیا و...) در دانشکده ی هنرهای زیبای دانشگاه تهران، درس می خواندند؛ و یا شاید قدیمتر، یعنی زمانی که جوانان ایرانی از دربار ناصری، برای یاد گرفتن آرشیتکتور به فرنگ اعزام شدند.
شاید همه مون فقط معنی اصطلاحی رولوه رو از شدت تکرار یاد گرفتیم که :
رولوه به معناي برداشت (تهيه نقشه هاي ) وضع موجود است. در حقيقت كار رولوه برعكس كاري است كه به طور معمول براي ساخت يك بنا بكار مي رود. هنگام ساخت و ايجاد يك بنا، ابتدا نقشه هاي آن تهيه مي گردد و سپس بر اساس نقشه هاي اجرايي، ساختمان ساخته مي شود. حال اگر ساختمان موجود باشد ولي نقشه اي از آن در دست نباشد ، مي توان از روي ساختمان نقشه هاي آن را تهيه كرد ، كه به اين كار رولوه مي گويند.
ولی خب معنی لغوی از کجا اومده خدا میدونه !!! فقط توی دایرکتوری هایی که داشتم ، دیدم اصلاً کلمه فرانسوی رولوه نیست ؛ البته با اون تلفظی که ما می کنیم! و فقط کلمه ی relevé رو دیدم که به حرکات رقص باله وقتی که بازیگر روی انگشتان پا حرکت میکنه ، میگن !!!
راستش به نظرم یه جورایی به کار رولوه ی خودمون هم ارتباط داشت ، مخصوصاً اون وقتی که تو یه بنای تاریخی متروکه داری رولوه میکنی ، خیلی وقتا ناخواسته از این حرکات موزون هم مجبوری انجام بدی !!! ولی بیشتر فکر میکنم جنابان آندره گدار و ماکسیم سیرو اون موقع دانشجویان عزیزشون که امروز هر کدوم به نوعی اساتید و بزرگان معماری ایران هستن رو یه کم سر کار گذاشته بودن !!! شما اینطوری فکر نمیکنین؟!!!
حالا از ما همین قدر گفتن بود و بقیه شم خدا میدونه چی به چی بوده !!!
باید بنیانگذاران مدرسه هنرهای دراماتیک ایران ، از اون دنیا بیان تا بهمون بگن چی بوده و چی شده !!! ...
ولی جالبتر اینکه اصطلاح لغوی رولوه با تلفظ موجود ، فقط تو فرهنگ زبان ترکی استانبولی استفاده شده با کلمه ی röleve ، اونم به معنی "نقشه برداری".![]()
علاقه مندی ها (Bookmarks)