چاه یخ گودال وسیع مستطیلی شکلی بوده با عمقی حدود 12 تا 15 متر که آن را در رسوبات و سپس در قسمت پایین در صخره موجود در محل بریدهاند.به کمک پلکانی به ته این گودال میرفتهاند.وجود دریچهای در قسمت تحتانی که کف آن با تخته سنگ زیبای مورّبی سنگفرش شده امکان میداده که یخ را به راحتی از حوضها به ته گودال بلغزانند.در راهرو ورودی بدون پنجره،ترازویی برای توزین یخ،اتاق نگهبان و انباری برای وسایل و ابزار وجود داشته است.شیوهء ساختن یخ مشابه شیوهای بوده که در کرمان به کار رفته است؛در زمستان حوضها را از آبی که از جوی باریکی منشعب از رودخانه میآمده،به ارتفاع پنج سانتیمتر پر میکردهاند.قشر یخ را دو یا سه کارگر هرشب و مرتبا به کمک گرزهایی چوبی میشکستهاند،سپس در حوضها از نو آب میانداختهاند تا به ارتفاع ده تا پانزده سانتیمتر برسد.در این هنگام یخ را به صورت صفحاتی به (12)-در 20 کیلومتری غرب دماوند به سوی تهران یخچال دیگری وجود نداشته که خیلی جلوتر از یخچال جابان فعالیت خود را متوقف ساخته است،یعنی به محض آنکه این شهرک ییلاقی مجهز به نیروی برق شده است.
علاقه مندی ها (Bookmarks)