دیوارها دو تا سه متر است.پایه آنها را از آجر میسازند و در قسمت بالایی ضخامت کمتری دارند.بر بالای برخی از این دیوارها،مثل یخچال مؤیّدی،آجرچینی مشبّکی انجام شده مزین به نقوش برجسته تزئینی.اطراف حوضها که 30 سانتیمتر عمق دارند دیوارکی آجری کشیده شده اما کف آنها خاکی است.برای آنکه آب آسانتر یخ بزند باید دقت کرد شور نباشد.چیزی که در کویر زیاد دیده میشود.بنابراین تقریبا همیشه از آب بهترین قناتها استفاده میشود.غالب این یخچالها به تجّاری تعلق داشته که تا اوائل سالهای دهه 1960 یخ را به صورت مستقیم به افراد خصوصی و به بازار میفروختند،اما تعداد زیادی از این یخچالها برای استفاده مردم و با هدفی بشر دوستانه در روستاها نیز ساخته میشدند.فی المثل یخدون عباس آباد از سوی حاجی آقا علی،مالک بزرگی که زمینهایی نیز در رفسنجان و در روستاهای نزدیک قاسم آباد و اسماعیل آباد داشت ساخته شده بود.یخ را به دهقانانی که روی زمینهای متعلق به این ارباب کار میکردند بطور مجانی میدادند.این کمک که جزئی از قرارداد مزرعه(میان ارباب و رعیت)به شمار میآمد شامل حال کارگران روزمزد نیز میشده است.اضافه تولید به دیگر روستاییان فروخته میشد.در خصوص یخچال روستای کبوتر خان-که از آن دهقانان روستاهای رباط و ساعدی نیز استفاده میکردند-وضع از همین قرار بود.





پاسخ با نقل قول


علاقه مندی ها (Bookmarks)