عوامل تسکین دهنده ی ګلو درد :
ـ رسول اکرم (ص) : خداوند به سوی موسی بن عمران وحی فرستاد که غذایت را با نمک پایان بده ، پس به درستی که در نمک ، درمان هفتاد بیماری می باشد که کمترین آنها دیوانګی ، جذام ، پیسی ، ګلو درد ، دندان درد و دل درد است .
ـ جابر : زنی به پیش پیامبر خدا (ص) آمد و ګفت : '' ای پیامبر خدا ! این پسرم ګلو درد دارد . '' آن حضرت فرمود : '' ګلوی فرزندانتان را نسوزانید . بر شما باد استفاده کردن از قُسط هندی و وَرس با آنها برایشان انفیه کنید .''
توضیح : قُسط هندی : عود هندی و عربی که بدان علاج کنند . بیخی است شبیه به بیخ لفاح و از نواحی هند خیزد و نباتش مفروش و بی ساق و برګش عریض و بر سه قسم می باشد : یکی شیرین و سبک و ستبر و کم بوی و تلخ و او را قسط هندی می نامند ... ( لغت نامه ی دهخدا )
وَرس : اسپرک را ګویند و ان ګیاهی است که چیزها را بدان رنګ کنند و شبیه سمسم است و منبت آن بلادیمن است و بس ، می کارند ان را و تا 20 سال باقی باشد و جامه ای که از آن رنګ کنند پوشیدنش قوت بسیار دهد . ( اغت نامه ی دهخدا )
ـ جابر : پیامبر (ع) بر عایشه وارد شد در حالی که نزد او زنی با فرزندش بود و از بینی کودک خون جاری بود . پس پیامبر (ص) فرمود : این را چه شده است ؟
ګفتند : ګلو درد دارد . آن حضرت فرمود : وای بر شما ! فرزندتان را نکشید . هر مادری که فرزندش ګلو درد بګیرد پس مقداری قسط هندی ( بُستک هندی ) بردارد و در آب بساید ، سپس به کودک انفیه کند .
سپس به عایشه امر فرمود که آن دستورالعمل را انجام دهد . او برای کودک انجام داد ، سپس بهبود یافت .
ـ امام صادق (ع) : برای ګلو درد چیزی همانند شوربای شیر نیافته ایم .
توضیح : احتمالاً منظور از شوربای شیر خوراکی است شبیه به فرنی ، شیر برنج یا سوپ شیر .
من خودم اضافه می کنم که برای ګلودرد هیچ چیز بهتر از ماقوت نیست ، به ګونه ای که ماقوت رو با زعفران و نبات درست کرده و ولرم میل کنید .